از یک گل زعفران فقط 3 کلاله می توان جمع آوری کرد که بعداً از آن ادویه تهیه می شود. بلافاصله پس از جدا شدن کلاله زعفران روی الک های ریز حدود 15 دقیقه خشک می شود.
پس از آن زعفران سحرخیز کرمان را در ظرف های شیشه ای دربسته می بندند، زیرا ادویه در هوای آزاد به سرعت خاصیت خود را از دست می دهد.
زعفران را در شیشه دربسته می توان حدود 2 سال در جای خشک و تاریک نگهداری کرد. در شیشه های در بسته، زعفران به فروشگاه ها می رود.
فرآیند جمعآوری و ساخت آن بسیار دشوار و پرهزینه است، بنابراین برای به دست آوردن یک کیلوگرم ادویه از زعفران باید بیش از 150 هزار گل را فرآوری کرد. زعفران به دلیل هزینه های بالای کشت، برداشت و فرآوری، حتی طلای سرخ نامیده می شود.
در فروشگاه ها زعفران هم به صورت کلاله گل و هم به صورت پودر به فروش می رسد. اعتقاد بر این است که زعفرانی که به صورت پودر فروخته می شود اغلب تقلبی است، بنابراین بهتر است این ادویه را به صورت کلاله بخرید و درست قبل از افزودن به ظرف، آن را آسیاب و پودر کنید.
اما مراقب دوز زعفران باشید و دستور العمل ثابت شده را به شدت رعایت کنید، زیرا دوز زیاد زعفران می تواند به بدن انسان آسیب برساند و حتی منجر به مرگ شود.
10 گرم زعفران در حال حاضر یک دوز کشنده برای انسان است. برای یک کودک یا بزرگسال با بدن ضعیف، دوز کمتر از 10 گرم ممکن است کشنده باشد. از آنجایی که زعفران یک ادویه قوی است، بهتر است کمتر از مقدار آن در ظرف بریزید.
برای اینکه به غذا عطر و طعم خاصی بدهد کافی است فقط 3 کلاله زعفران را آسیاب کرده و به ظرف اضافه کنید. هنگام خرید زعفران در فروشگاه بهتر است کلاله های یک گل قرمز تیره را انتخاب کنید که در لمس نرم هستند.
نگهداری طولانی مدت زعفران توصیه نمی شود، زیرا به سرعت خواص خود را از دست می دهد. مدت زمان ماندگاری زعفران در شیشه دربسته در جای خشک و تاریک بیش از 2 سال نیست.
زعفران قبل از افزودن باید ریز آسیاب شود تا پودر شود. اعتقاد بر این است که زعفران در صورتی بهترین خواص را به غذا میدهد که قبل از افزودن آن کلالههای گل را در ماهیتابه خشک روی حرارت ملایم تفت دهید، سپس آنها را پودر کرده و در یک قاشق غذاخوری شیر یا آب حل کنید.
به عنوان یک قاعده، هنگام تهیه شیرینی و نانوایی، زعفران را هنگام ورز دادن خمیر و در ظروف داغ 5 دقیقه قبل از آماده شدن اضافه می کنند.